בית דו משפחתי, אפרת
הבית הזה הוא דוגמא להתמודדות תכנונית למול מערכת אילוצים קשוחה ביותר, כל התנאים הפיסיים היו "נגדנו" – בית דו משפחתי (מה שאומר שיש חזית אחת ללא חלונות), מגרש ארוך, טרפזי וצר מאוד! (רוחב המבנה הוא בין 7-9.5 מ' בלבד), ההוראות המקומיות קבעו גבהים קשיחים מאוד של גובה עליון וגובה פיתוח ( מה שמייצר מגבלות גובה לכל קומה ועוד) וגם התלבטות על גישה לחצר.
מעבר לאתגרים הפיסיים, בבירור חיי היום-יום של הלקוחות הבנו כי המטבח מהווה מרכז החיים של הבית ואמור לקבל דגשים בהתאם.
בסופו של דבר, צלחנו את כל האתגרים ולפניכם בית של כ240 מ"ר הפרוש על פני 4 קומות.

לאור המידע הזה - התמונה הזו של החזית הקדמית של הבית (כלפי הרחוב) מפתיעה – אנחנו רואים בית עדין (לא "מפלצת" של 4 קומות), עם משחק של נפחים וגגות רעפים.
הכניסה לבית מהרחוב נועדה לייצר לאנשי הבית תהליך שמתקדם עד לכניסה. ותחילתו היא בגרם מדרגות מעוגל ומרווח עטוף באדניות עם צמחיה.


בקצה המדרגות נפתח לעין מצד אחד הפיתוח בכניסה ומתכתב עם גרם המדרגות המעוגל.
התהליך ממשיך ואנו רואים מן הצד השני שביל הגישה לכניסה הראשית. כיוון שהבית הוא ארוך וצר (בהתאם למגרש) מבחינה תכנונית נכון יותר להיכנס מהמרכז שלו (בצד "הארוך") -אך לשם כך יש מרחק הליכה ולכן יש מספר אלמנטים שנועדו להוביל לשם בנחת – צמחיה שמרככת את המראה ואת הדרך ומרחיקה אותנו מהגדר ההיקפית וכן שימוש בתאורה בקצה השביל כדי "לסמן" לעין את המרחק ואת מיקום היעד- הכניסה לבית.


לאורך שביל הגישה אנחנו כבר מתחברים לבית ע"י חלון גדול ורואים (כשזה מתאים-אם לא יש תריס) את המטבח, שמבחינת הלקוחות הוכרז כמרכז הב ית - "המקום שבו אנחנו חיים!"
בסוף התהליך אנחנו מגיעים למבואת הכניסה -מבואה רחבה, מוארת, עם פרטי אבן ייחודיים ודלת כניסה רחבה ו"רגועה".


נכנסים לבית, לאחר צעד במבואה פנימית נפרש בפנינו גרם מדרגות מרווח, פתוח לחלל הציבורי וייחודי הן מבחינת צורת הבניה שלו והן מבחינת מראה החיפוי בעץ אגוז אפריקאי. גרם המדרגות מוביל אותנו לקומה עליונה -ייעודית להורים או לקומות התחתונות שבהם חדרי הילדים.
החלל הציבורי נפתח לחלל מרכזי של פינת אוכל רחבה וסלון גדול. כיוון שהסלון הוא ללא יציאה לגינה תוכננו חלונות גדולים לכיוון הנוף, גם החלון הפינתי הוא חלון של "פינה נקיה" ללא פרופיל ע"מ לקבל מקסימום נוף.


הבית הותאם ללקוח שהוא מוזיקאי ובהתאם פינת המוזיקה קיבלה התייחסות של מקום ותאורה -עם תכנון עתידי לפסנתר כנף שאכן הצטרף בהמשך...


בהתאם לרצון הלקוחות שהמטבח יהיה מרכז החיים שלהם, המטבח תוכנן עם מספר תכונות ייחודיות. המטבח הוא יחסית גדול מבחינת קנה מידה - ארונות אחסון, שולחן מספיק ל8 סועדים ועוד... אבל מעבר לזה – הגג הגבוה והמשמעותי, עם קורות חשופות הוא במטבח (ולא למשל בסלון).
ניתן לראות 2 דברים בולטים וחריגים. ראשית, כפועל יוצא מהאילוצים הפיסיים ישנה רק יציאה אחת במפלס זה לגינה ובהתאם לחשיבות המטבח, היציאה לגינה היא מהמטבח ולא מהחלל הציבורי (שברוב הבתים מקבל עדיפות לכך.). שנית, הקיר המשושה מחופה הבריקים משמש בעיקר כתוספת מרחב ונפח כך שנוח יותר להסתובב ולצאת לגינה ובתמונת החזית של הבית ניתן לראות כי הוא עם גג נפרד ומייצר עניין גם מבחינת החזית.


כחלק מהפיכת המטבח לחלק עיקרי בבית ובעל משמעות אמיתית – תכננתי יחידת עבודה מותאמת לילדים הקטנים כחלק בלתי נפרד מנגרות המטבח, מה שמאפשר למטבח להתנהל באמת עם כל בני הבית.
חדר ההורים תוכנן כיחידה נפרדת בתחושת "צימר" – בהתאם ההורים קיבלו קומה בנפרד וכבר בגרם המדרגות המוביל לחדר נכנסים לאווירת הצימר.


יחידת הורים מפנקת שתוכננה לתת חוויה של חופשה בצימר כפרי – יציאה למרפסת גג מרווחת עם נוף מדהים וכוללת ג'קוזי גדול. צורת הגג והשיפועים של הרעפים הם תוצאה של פתרון מאוד יצירתי להתמודדות עם אילוצי הגובה הקשיחים של המועצה המקומית וכך אילוץ תכנוני הופך לפתרון מותאם ללקוח.